Första (1:a) ordningens kinetik

Fyrkant

När ett läkemedel elimineras enligt första ordningens kinetik, är dess eliminering beroende av den aktuella koncentrationen av läkemedlet i kroppen. Det innebär att en konstant andel av läkemedlet elimineras per tidsenhet, snarare än en konstant mängd.

För läkemedel som följer första ordningens kinetik, kan man observera att halveringstiden (t½) för läkemedlet (tiden det tar för koncentrationen av läkemedlet att minska till hälften) är konstant oavsett den initiala koncentrationen av läkemedlet. De flesta läkemedel följer första ordningens kinetik vid terapeutiska koncentrationer.

  • 1:a ordningens kinetik: Läkemedelseliminationen är proportionell mot läkemedelskoncentrationen. Det innebär att en konstant andel av läkemedlet elimineras per tidsenhet, och halveringstiden är konstant.
  • 0:e ordningens kinetik: Läkemedelseliminationen är oberoende av läkemedelskoncentrationen. Det innebär att en konstant mängd av läkemedlet elimineras per tidsenhet, oavsett koncentrationen, vilket kan leda till en varierande halveringstid. Läs mer om 0:e ordningens kinetik här.
Kommentar

Ett svar på “Första (1:a) ordningens kinetik”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.