Farmakologi.nu

Capsaicin (aktiv substans i bl.a. habanero)

Capsaicin upptäcktes först av den svenske kemisten och läkaren CJ Thunberg 1816, efter att han hade analyserat ett prov av chilipeppar från Indien. Capsaicinets struktur och kemiska egenskaper studerades senare av en annan svensk kemist, Karl Mickel Persson, på 1870-talet.

Capsaicinets hälsoeffekter har varit kända i århundraden i traditionell medicin, särskilt inom ayurveda och traditionell kinesisk medicin. Capsaicin är den aktiva substansen i habanero och andra chili-peppar. Capsaicin ger chilipeppar dess karaktäristiska heta smak och har också visat sig ha vissa hälsofördelar, som att minska smärta och inflammation. Capsaicin används också ibland i smärtlindrande salvor och krämer.

Positiva effekter av capsaicin

Smärtlindring: Capsaicin kan lindra smärta genom att blockera smärtsignaler från nerverna till hjärnan. Det används ofta i smärtlindrande krämer och salvor för att lindra smärta från artrit, muskelskador och andra typer av smärta.

Antiinflammatorisk effekt: Capsaicin har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen och lindra symtom på inflammatoriska sjukdomar som artrit och IBS.

Förbättrad matsmältning: Capsaicin kan hjälpa till att öka salivproduktionen och produktionen av magsyra, vilket kan förbättra matsmältningen. Det kan också lindra magbesvär och förstoppning.

Minskad risk för vissa cancerformer: Capsaicin kan hjälpa till att förhindra bildandet av cancerceller och minska risken för vissa cancerformer, inklusive prostatacancer och bröstcancer.

Viktminskning: Capsaicin kan öka ämnesomsättningen och minska aptiten, vilket kan hjälpa till att främja viktminskning.

Negativa effekter av capsaicin:

Capsaicin har visat sig vara relativt säkert att använda för de flesta människor, men det finns några potentiella negativa effekter som kan uppstå, särskilt vid höga doser eller överdriven användning. Här är några exempel på negativa effekter som har rapporterats:

Illamående och kräkningar: Höga doser av capsaicin kan orsaka magbesvär, inklusive illamående och kräkningar.

Magbesvär: Capsaicin kan öka magsyreproduktionen, vilket kan orsaka magbesvär och halsbränna.

Hudirritation: Direktkontakt med capsaicin kan orsaka hudirritation, särskilt hos personer med känslig hud.

Allergiska reaktioner: Vissa människor kan vara allergiska mot capsaicin och uppleva hudutslag, klåda eller andningssvårigheter.

Påverkan på leverns CYP-enzymer:

Capsaicin har visat sig kunna påverka aktiviteten hos leverns CYP-enzymer i vissa djurstudier. En studie som publicerades i tidskriften ”Food and Chemical Toxicology” 2015 fann att capsaicin kan minska aktiviteten hos vissa CYP-enzymer (CYP1A1, CYP1A2 och CYP1B1) i råttleverceller.

En annan studie som publicerades i tidskriften ”Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2013 fann att capsaicin kunde hämma aktiviteten hos en annan CYP-enzymsubtyp (CYP2E1) hos råttor. Forskarna noterade dock att effekterna av capsaicin på CYP2E1 var dosberoende och att högre doser av capsaicin faktiskt ökade aktiviteten hos enzymet.

Det finns inte tillräckligt med bevis för att dra några slutsatser om hur capsaicin kan påverka leverns CYP-enzymer hos människor. Mer forskning krävs för att förstå de eventuella effekterna av capsaicin på dessa enzymer hos människor.

Läkemedelsinteraktioner att känna till:

En studie publicerad i tidskriften ”Pharmacotherapy” 2017 visade att capsaicin kan öka absorptionen av vissa läkemedel genom att öka blodflödet till mag-tarmkanalen och därmed förkorta tiden det tar för läkemedlet att absorberas i kroppen. Detta kan potentiellt öka effekterna av vissa läkemedel.

Capsaicin kan också påverka metabolismen av vissa läkemedel genom att hämma aktiviteten hos leverns CYP-enzymer, vilket kan leda till ökade plasmakoncentrationer av dessa läkemedel och potentiellt ökade biverkningar. Exempel på läkemedel som kan påverkas av capsaicin inkluderar warfarin (blodförtunnande), teofyllin (bronkdilator) och midazolam (sedativ).

Styrketräning och muskeluppbyggnad:

Capsaicin kan potentiellt påverka styrketräning och muskeluppbyggnad på flera sätt.

För det första kan capsaicin öka blodflödet till musklerna, vilket kan öka leveransen av näringsämnen och syre till musklerna och därmed förbättra musklernas prestation och återhämtning. Dessutom kan ökat blodflöde till musklerna också bidra till att öka muskelvolymen.

För det andra kan capsaicin fungera som en mild smärtstillande medel och minska muskelsmärta och träningsvärk, vilket kan öka uthållighet och förbättra prestationen under träning.

För det tredje kan capsaicin påverka kroppens ämnesomsättning och bidra till att öka energiförbrukningen och därmed stödja viktminskning och kroppssammansättning. Dessa effekter kan i sin tur förbättra prestationen under träning och bidra till muskeluppbyggnad.

Exit mobile version