Farmakologi.nu

Ingefära (Zingiber officinale)

Zingiber officinale, eller ingefära, har använts i tusentals år för dess medicinska och kulinariska egenskaper. Ingefära är en flerårig ört som ursprungligen kommer från Sydostasien, men som numera odlas i många tropiska och subtropiska regioner runt om i världen.

Redan i det antika Kina och Indien användes ingefära för att behandla en mängd olika hälsoproblem, inklusive matsmältningsbesvär, illamående, inflammation och smärta. Ingefära har också använts som krydda i matlagning, både för att ge smak och för att förbättra matsmältningen.

Under medeltiden spreds ingefära till Europa, där den användes för att behandla en rad sjukdomar, inklusive pesten. Ingefära var en värdefull handelsvara, och på grund av dess höga pris var det främst den europeiska överklassen som hade råd att köpa den.

Idag är ingefära en populär ingrediens i matlagning runt om i världen, och den används fortfarande för dess medicinska egenskaper. Forskning har visat att ingefära kan ha antiinflammatoriska, smärtstillande, och antioxiderande egenskaper, och det har undersökts för dess potentiella förmåga att behandla eller förebygga ett antal hälsoproblem, inklusive illamående, matsmältningsproblem och ledvärk.

Positiva effekter av ingefära

Det finns en mängd studier som har undersökt Zingiber officinales positiva effekter på hälsan. Här är några exempel:

Minskar illamående och kräkningar: Ingefära har visat sig vara effektivt för att minska illamående och kräkningar, särskilt hos personer som genomgår cancerbehandling eller operation. En studie från 2016 publicerad i tidskriften Integrative Medicine Insights visade att ingefära minskade illamående och kräkningar hos patienter som genomgick kemoterapi.

Antiinflammatoriska egenskaper: Ingefära har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att minska smärta och inflammation i kroppen. En studie från 2013 publicerad i tidskriften Arthritis & Rheumatism visade att ingefära minskade smärta och stelhet hos personer med artros.

Minskar blodsockernivåerna: Ingefära kan också hjälpa till att sänka blodsockernivåerna hos personer med diabetes. En studie från 2015 publicerad i tidskriften Complementary Therapies in Medicine visade att ingefära minskade fasteblodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes.

Förbättrar matsmältningen: Ingefära har traditionellt använts för att förbättra matsmältningen och kan hjälpa till att minska gasbildning och uppblåsthet. En studie från 2011 publicerad i tidskriften Digestive Diseases and Sciences visade att ingefära förbättrade magtömningen och minskade mängden gas i tarmen hos friska försökspersoner.

Anti-cancer effekter: Ingefära har också undersökts för dess potentiella anti-cancer effekter. En studie från 2017 publicerad i tidskriften International Journal of Preventive Medicine visade att ingefära minskade tillväxten av bröstcancerceller i provrör.

Negativa effekter av ingefära:

Zingiber officinale anses vara säker att konsumera i normala mängder. Det finns emellertid några rapporter om möjliga negativa effekter som kan vara förknippade med överkonsumtion av ingefära eller för personer med vissa hälsotillstånd. Här är några exempel:

Påverkan på leverns CYP-enzymer:

Ingefära, även kallad Zingiber officinale, kan påverka leverns CYP-enzymer. Det finns studier som har visat att ingefära kan påverka aktiviteten hos vissa CYP-enzymer, särskilt CYP3A4 och CYP2D6. Dessa enzymer är involverade i metabolismen av många läkemedel, inklusive antidepressiva, opioider och vissa blodförtunnande läkemedel.

En studie publicerad i tidskriften Phytotherapy Research visade att ingefära kan hämma aktiviteten hos CYP3A4 och CYP2D6 hos människor. Detta kan leda till en minskning av metabolismen och ökad utsöndring av vissa läkemedel som metaboliseras av dessa enzymer. Det är dock viktigt att notera att effekterna av ingefära på CYP-enzymer kan variera mellan olika människor och kan vara beroende av doseringen och konsumtionsmönstret.

10 läkemedelsinteraktioner att känna till:

Styrketräning och muskeluppbyggnad:

Det finns begränsad vetenskaplig forskning kring Zingiber officinales effekter på styrketräning och muskeluppbyggnad. Vissa studier har visat att ingefära kan ha en positiv effekt på muskelåterhämtning efter träning genom att minska inflammation och muskelskador, vilket kan bidra till ökad muskelmassa över tid. Andra studier har dock inte kunnat visa några signifikanta effekter på styrketräning eller muskeluppbyggnad.

Det är viktigt att notera att ingefära i sig inte har någon anabolisk effekt, vilket betyder att det inte kommer att leda till direkt muskeluppbyggnad. För att bygga muskler behöver man fortfarande regelbunden styrketräning och en balanserad kost som innehåller tillräckligt med protein och andra näringsämnen som är viktiga för muskeluppbyggnad.

Exit mobile version