Idiosynkrasi

Fyrkant

Idiosynkrasi är en ovanlig eller okänd reaktion på ett läkemedel som inte kan förutses baserat på dess farmakologiska verkningsmekanism eller dosering. Det är en individuell känslighet för en specifik substans som resulterar i en annorlunda respons än vad som normalt förväntas.

Idiosynkrasi kan orsaka en mängd olika reaktioner, från milda till allvarliga, inklusive allergiska reaktioner, immunologiska reaktioner, metaboliska störningar eller ovanliga biverkningar. Reaktionen kan uppstå vid första exponeringen för läkemedlet eller efter upprepad exponering.

Eftersom idiosynkratiska reaktioner är sällsynta och oförutsägbara kan det vara svårt att upptäcka dem i kliniska prövningar. Vissa idiosynkratiska reaktioner kan upptäckas endast när läkemedlet används på bredare skala och i mer varierande patientpopulationer. Det är viktigt att uppmärksamma eventuella ovanliga biverkningar som kan uppstå när man använder ett läkemedel och rapportera dem till hälso- och sjukvårdspersonal för att minska risken för oönskade effekter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.