Embryotoxicitet och teratogenicitet

Fyrkant

Embryotoxicitet och teratogenicitet är två typer av fosterskador som kan uppstå om en gravid kvinna utsätts för en teratogen substans under graviditeten. En teratogen substans är en substans som kan orsaka medfödda missbildningar eller andra fosterpåverkan.

Embryotoxicitet är en typ av fosterskada som inträffar tidigt i graviditeten, innan organen börjar utvecklas. Detta kan leda till en allmän tillväxthämning av fostret och skador på vävnader och organ.

Teratogenicitet är en typ av fosterskada som inträffar senare i graviditeten, när organ och strukturer har börjat utvecklas. Teratogena ämnen kan påverka fostrets utveckling på olika sätt, vilket kan leda till missbildningar eller störningar i organfunktionen.

Det finns många teratogena substanser, till exempel läkemedel, kemikalier, virus och bakterier. Vissa substanser kan orsaka fosterskador endast om de utsätts för i höga doser, medan andra kan orsaka fosterskador även vid låga doser. Det är därför viktigt för gravida kvinnor att undvika exponering för potentiellt teratogena ämnen och att följa läkarens rekommendationer angående användning av läkemedel och andra substanser under graviditeten.

Exempel på teratogena läkemedel:

Thalidomid – Ett läkemedel som användes på 1950- och 1960-talet för att behandla illamående under graviditet. Det visade sig senare att det orsakade allvarliga fosterskador, inklusive missbildningar av armar och ben.

Valproat – Ett läkemedel som används för behandling av epilepsi och bipolär sjukdom. Det har visat sig öka risken för missbildningar i hjärnan, hjärtat och andra organ hos foster som utsätts för det under graviditeten.

Warfarin – Ett blodförtunnande läkemedel som används för att behandla blodproppar. Om det används under graviditeten kan det öka risken för missfall, blödningar och fosterskador.

Exempel på embryotoxiska läkemedel:

Retinoider – Dessa är läkemedel som används för behandling av hudsjukdomar och vissa typer av cancer. Om de tas under graviditeten kan de orsaka allvarliga fosterskador, inklusive missbildningar i hjärnan, ögonen, öronen och hjärtat.

ACE-hämmare – Dessa läkemedel används för behandling av högt blodtryck och hjärtsvikt. Om de tas under graviditeten kan de orsaka fosterskador, inklusive underutveckling av lungorna, skelettmissbildningar och hjärtskador.

Metotrexat – Detta är ett läkemedel som används för behandling av cancer, reumatoid artrit och andra sjukdomar. Om det tas under graviditeten kan det orsaka fosterskador, inklusive missbildningar i hjärnan, ryggmärgen och andra organ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.