Farmakovigilans

Fyrkant

Farmakovigilans är termen för läkemedelsövervakning. Farmakovigilans är studien av biverkningar och säkerhet hos läkemedel efter att de har godkänts för marknadsföring och användning. Det handlar om att övervaka, bedöma, rapportera och förebygga biverkningar och andra oönskade effekter av läkemedel.

Farmakovigilans involverar insamling av information från olika källor, såsom spontana rapporter från hälso- och sjukvårdspersonal och patienter, kliniska studier och vetenskapliga publikationer. Informationen används för att bedöma risken för oönskade effekter av läkemedel och för att vidta åtgärder för att minska eller förhindra skador på patienter.

Målet med farmakovigilans är att säkerställa att läkemedel som används är så säkra som möjligt och att patienterna får så mycket nytta som möjligt av sina läkemedel. Genom att upptäcka biverkningar och andra oönskade effekter kan farmakovigilans också bidra till att identifiera potentiella säkerhetsproblem med läkemedel och utveckla nya och säkrare behandlingsalternativ.

Arbetet med farmakovigilans kan indelas i fem delar:
* Upptäcka en biverkningsrisk
* Bedöma riskens betydelse
* Minimera risken
* Kommunicera risken med sjukvården
* Utvärdera riskarbetet

Arbetet med läkemedelsövervakning sammanhänger med att man vid registrering av ett nytt läkemedel endast hunnit testa läkemedlet på en små relativt homogena individer. När läkemedlet blir tillgänglig för allmänheten kan biverkningar uppträdda då denna individgrupp inte sällan har olika sjukdomar samt medicineras med andra läkemedel.

Kommentar

Ett svar på “Farmakovigilans”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.