SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor)

Fyrkant

SSRI (Selective serotinin reuptake inhibitors) verkar genom att förstärka den egna serotonerga transmissionen genom att hämma återupptaget av serotonin. SSRI-preparat har relativt hög selektivitet för 5-HT. SSRI (svenska: selektiva serotoninåterupptagshämmare) är en läkemedelsgrupp som främst används för att behandla depression och ångest.

SSRIs verkar genom att ökar mängden av signalsubstansen serotonin i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans som hjälper till att reglera humör, ångest och andra känslor. När signaler skickas mellan nervceller i hjärnan frisätts serotonin från en nervcell och fäster vid receptorer på en annan nervcell. Efter att signalen har skickats, tas serotonin vanligtvis upp igen av den ursprungliga nervcellen för att återanvändas.

SSRI-läkemedel fungerar genom att blockera återupptaget av serotonin. Detta innebär att mer serotonin finns kvar i synapsen, det lilla utrymmet mellan nervcellerna, vilket gör att signaler mellan nervcellerna förstärks. På så sätt ökar SSRIs serotonin-nivåerna i hjärnan, vilket kan hjälpa till att förbättra humör, lindra ångest och minska depressionssymptom.

SSRI-preparat är mindre benägna att orsaka antikolinerga biverkningar, och har lägre toxicitet än TCA (tricykliska antidepressiva).

Exempel på läkemedel inom läkemedelsgruppen SSRI:

  • Citalopram
  • Fluoexetin
  • Paroxetin
  • Escitalopram
  • Sertralin
  • Fluvoxamin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.